Blogopmaak

De Verleidelijke Valkuilen van Diëten Tijdens de Feestdagen

nov 16, 2023

De verleidelijke valkuilen van diëten tijdens de feestdagen


De feestdagen brengen gezelligheid, warmte en, laten we eerlijk zijn, heel veel lekker eten met zich mee. Voor velen is het ook de tijd van het jaar waarin we proberen vast te houden aan de gezonde gewoontes en je dieet serieus te nemen. Echter, de verleidingen van feestelijke lekkernijen en sociale verplichtingen kunnen gemakkelijk leiden tot de valkuilen in je dieet. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende struikelblokken en wat kunnen we doen om ze te vermijden.

  1. Sociale druk: 
    Een van de grootste uitdagingen tijdens de feestdagen is de sociale druk om te genieten van alle lekkernijen die worden aangeboden. Denk hierbij aan familie etentjes, kerstborrels en nieuwjaarsfeestjes. Deze brengen vaak overvloedige maaltijden en verleidelijke desserts met zich mee. Het is moeilijk om nee te zeggen. Zeker wanneer andere je zeggen: Dit moet je echt even proeven! 

Tip: Probeer assertief 'nee' te zeggen zonder anderen te beledigen. Leg uit dat je je aan je dieet wilt houden en vraag om hun begrip. Je kunt ook eigen gezonde gerechtjes meenemen, zodat jij die kan delen.

   2.  Alles of niets mentaliteit: 
  Veel mensen vallen ten prooi aan de valkuil van het alles-of-niets-denken tijdens de feestdagen. Ze denken dat ze hun dieet volledig moeten laten varen om van alles te genieten, wat kan leiden tot overmatig eten en schuldgevoelens achteraf.

Tip: Streef naar een gebalanceerde keuze. Geniet van het lekkers met mate en focus op het sociale aspect van de gelegenheid, zoals de gezelligheid/ het samenzijn, in plaats van alleen op het eten.

  3.  Ontbreken van planning: 
Een ander struikelblok is het ontbreken van een doordacht plan. De feestdagen kunnen hectisch zijn en zonder een plan kunnen gezonde eetgewoonten gemakkelijk vergeten worden. Dan ga je impulsieve keuzes maken welke leiden tot overeten en slechte keuzes.

Tip: Plan van tevoren. Bedenk welke gelegenheden speciaal zijn en waar je wilt genieten, en welke je kunt overslaan. Neem gezonde snacks mee om jezelf te beschermen tegen impulsieve keuzes.

 

  4.  Te streng zijn voor jezelf: 
Het is belangrijk om te onthouden dat de feestdagen een tijd zijn om te genieten en te ontspannen. Wees niet te streng voor jezelf, want dat geeft stress en kunnen het plezier van de feestdagen wegnemen.

Tip: Gun jezelf om van speciale hapjes te genieten, maar in kleine hoeveelheden. 
Geef jezelf de ruimte om te genieten,  zonder schuldgevoelens.

Conclusie: Diëten tijdens de feestdagen kunnen een uitdaging zijn, maar met bewuste keuzes en planning is het mogelijk om te genieten van deze dagen zonder afbreuk te doen aan je gezonde levensstijl. Herken de valkuilen, wees voorbereid en focus op het vinden van een balans tussen gezondheid en genieten tijdens deze feestelijke periode. En pak direct daarna je leefstijl weer voor 100% op!


door duda-wsm 02 jan, 2024
Het nieuwe jaar is aangebroken, en dan nemen we ons van alles voor en stellen we ons, soms onmogelijke, doelen. Een van de meest voorkomende goede voornemens is afvallen en een gezondere levensstijl aanleren. Het is altijd goed om een doel vast te stellen, maar het doel te behalen moet je heel gemotiveerd en consequent zijn. En dat is een hele uitdaging. In deze blog ga ik je meer vertellen hoe je succesvol kan afvallen en hoe je het vol kan houden gedurende het gehele jaar. Je doel moet realistisch zijn: Een van de grootste valkuilen bij goede voornemens is het stellen van onrealistische doelen. In plaats van in korte tijd heel veel te willen afvallen, kan je beter kleinere doelen stellen. Stap voor stap. Je bent ook niet in een korte periode veel aangekomen. Dit zorgt ervoor dat het behapbaar is en zal je helpen om gemotiveerd te blijven. Wees trots op ieder stap naar je eind doel. Gezond en gevarieerd eten: Een belangrijke keuze bij gewichtsverlies is het aannemen van een gezond eetpatroon. Kies voor gezonde voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitbronnen. Probeer ook de hoeveelheid van je maaltijden onder controle te krijgen en luister naar je lichaam als het aangeeft dat het genoeg heeft. Probeer wat meer te bewegen: Lichaamsbeweging is niet alleen essentieel voor gewichtsverlies, maar ook voor algemene gezondheid. Bovendien versnelt het je vetverbranding en dat is wat je wil. Kies iets wat je leuk vind om te doen, dan blijf je gemotiveerd. Het maakt niet uit wat je kiest. Wandelen, fietsen, zwemmen, maar begin rustig en bouw geleidelijk op. En, probeer iemand te vinden die met je mee wil bewegen. Ook dat stimuleert. Samen is leuker! MIndset: Een positieve mindset is heel belangrijk bij het behalen van je doelen. Draai het om. Kijk niet naar wat je nog moet gebeuren, maar kijk wat je al bereikt heb. Wees lief voor jezelf en besef dat het tijd kost. Ook als je een keer de fout in gaat. Laat dit je niet ontmoedigen. Voldoende slaap: Zorg dat je voldoende slaap neem. Je stress neemt dan af en een uitgerust lichaam functioneert veel beter. zijn vaak over het hoofd gezien bij gewichtsverlies. Een uitgerust lichaam functioneert beter en is beter in staat om met stress om te gaan. Slaap 7 a 9 uur per nacht en probeer overdag ook ontspanmomentjes te pakken. Dat houd je positief en geeft je energie. Zoek een afvalcoach: Het is niet nodig om deze reis alleen te maken. Je kan steun zoeken bij je naasten, of met één van je vrienden samen het proces instappen. Ook een coach kan jouw helpen. Zij is dan jouw stok achter de deur. En zal je door de moeilijke momenten heen helpen.
door duda-wsm 11 dec, 2023
Gedoseerd eten en genieten zonder overeten
emotie eten
08 jun, 2023
 In ons drukke en veeleisende leven worden we vaak geconfronteerd met verschillende vormen van stress en emotionele uitdagingen. Voor sommigen kan voedsel een bron van troost en verzachting zijn in moeilijke tijden. Dit fenomeen, bekend als emotie-eten, is een complexe relatie tussen onze emoties en ons voedingsgedrag. In deze blog duiken we dieper in emotie-eten, proberen we het te begrijpen en bieden we enkele strategieën om het te overwinnen. Emotie-eten verwijst naar het consumeren van voedsel, meestal hoog in calorieën en met een laag voedingsgehalte, als reactie op negatieve emoties zoals stress, verdriet, eenzaamheid of verveling. Het kan resulteren in het overeten van voedsel zonder dat er een fysieke honger aanwezig is. Hoewel emotie-eten een tijdelijke troost kan bieden, kan het op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Een van de belangrijkste aspecten van emotie-eten is het begrijpen van de triggers die ons ertoe aanzetten om naar voedsel te grijpen. Voor sommigen kan het een automatische reactie zijn, waarbij ze niet bewust zijn van hun gedrag. Het kan nuttig zijn om een dagboek bij te houden waarin je je emotionele toestand en eetgedrag documenteert. Door dit te doen, kun je patronen en verbindingen ontdekken tussen je emoties en je voedselkeuzes. Het is ook belangrijk om bewust te worden van je emotionele toestand en alternatieve strategieën te ontwikkelen om met deze emoties om te gaan. In plaats van naar voedsel te grijpen, kun je andere gezondere manieren vinden om stress te verminderen, zoals lichaamsbeweging, meditatie, kunstzinnige expressie of het praten met een vriend of geliefde. Door nieuwe copingmechanismen te ontdekken, kun je de drang om naar voedsel te grijpen verminderen. Daarnaast kan het nuttig zijn om aandacht te besteden aan je eetgedrag en te leren luisteren naar je lichaam. Eet langzaam en geniet van elke hap, zodat je bewuster bent van je verzadigingsniveau. Probeer ook gezonde voedingsmiddelen op te nemen in je dieet, zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een langduriger gevoel van verzadiging en voorzien je lichaam van de voedingsstoffen die het nodig heeft. Het kan ook waardevol zijn om professionele hulp te zoeken als emotie-eten een ernstig probleem voor je is. Een voedingsdeskundige, diëtist of therapeut kan je begeleiden bij het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten en het aanpakken van de onder
Share by: